Introduktion

I programmet Mikroskopiopsætning oprettes de enkelte mikroskopiprogrammers masker, som gør at udvalget af strøg, bakterier, celler, mængdeangivelse, flora, vurdering osv. kan være individuelt for de enkelte mikroskopiprogrammer. Hele udvalget af mulige angivelser er oprettet i forskellige Følgetekster og enkelte standardtabeller.

Opsætningen for Generel mikroskopi følger de alle oprettede celler i Celletyper og alle værdier i følgeteksterne FLO (Flora), KON (Konsistens), MIKBAK (Mængdeangivelse bakterier), MIKCEL (Mængdeangivelse celler), UDS (Udseende), VOL (Volumen) og VUR (Vurdering). Der kan således ikke laves "masker" for Generel mikroskopi.
Det er nu muligt at knytte bestemte strøg til mikroskopitypen. Strøg er oprettet i Mikroskopistrøg.

Forklaring af knapper og felter

Til de knapper eller felter, hvor der er behov for forklaring, vil knappens/feltets titel stå først, og derefter en parentes med evt. udfyldt tekst i feltet.

Ændre en mikroskopiopsætning

Blokken Mikroskopitype

Felt (Mikroskopi - ekspektorat)

Ændre: I feltet er angivet mikroskopiprogrammets navn. Du kan bladre mellem de forskellige mikroskopiprogrammer med [PIL NED/OP]. Disse er oprettet i Følgeteksten MIKTYP og må ikke ændres. Tast [F4](Næste blok) for at angive de tilgængelige bakterieangivelser i det viste mikroskopiprogram.

Blokken Tilknyttede bakterier

Bakterie (300 (G+ kokker i kæde))

Ændre: I feltet indsættes bakteriekoden. [F9](værdiliste) viser de bakterier, der i Bakterie-programmet er angivet til at kunne registreres i et mikroskopiprogram. [ESC] lukker værdilisten. Bakterien kan slettes i masken, og vil stadig være gemt på tidligere prøver, men er så ikke synlig i mikroskopiprogrammet, når ældre prøver med den bakterie søges frem.
Tast [ENTER].

Sort. (1 (Bakteriesorteringsnummer))

Ændre: I feltet indsættes et relativt sorteringsnummer. Programmet indsætter default 1. Indsættes samme sorteringsnummer for flere bakterier, sorteres disse efter bakteriekoden i visningen i mikroskopiprogrammet. Tast [ENTER].

Liste (Markering)

Ændre: I feltet markeres om bakterien fra mikroskopifund skal medtages på bakterieoversigten. Afslut foreløbig med [F10](Acceptér), og [F4](Næste blok) for at fortsætte med masken for Celleangivelser.

Blokken Tilknyttede celler

Cellekode (1 (Pladeepithelceller))

Ændre: I feltet indsætter du Cellekoden. [F9](værdiliste) viser oprettede Celletyper. [ESC] lukker værdilisten. Celletypen kan slettes i masken, og vil stadig være gemt på tidligere prøver, men er så ikke synlig i mikroskopiprogrammet, når ældre prøver med den celleangivelse søges frem. Tast [ENTER].

Sort (1 (Cellesorteringsnummer))

Ændre: I feltet indsættes et relativt sorteringsnummer. Programmet indsætter default 1. Indsættes samme sorteringsnummer for flere celletyper, sorteres disse efter cellekoden i visningen i mikroskopiprogrammet. Afslut foreløbig med [F10](Acceptér).

Knapper

Kodeangivelse for Strøg - Flora - Udseende - Konsistens - Volumen - Vurdering

Ændre: Denne beskrivelse dækker alle knapperne øverst til højre. Med tastgenvejen [ALT + U] (og tilsvarende [ALT + understreget bogstav] for de andre koder) eller museklik på knappen åbnes maskeopsætningen for udseende-angivelse i det markerede mikroskopiprogram. Se illustrationen for maskeopsætningen. Afslut med  [F11](exit).

Mængdeangivelse Bakterie

Ændre: Oprettelsen af tilgængelige bakteriemængde-angivelser fungerer akkurat på samme måde som ved kodeangivelsen af Udseende - se illustration. De mulige mængdeangivelser af Bakterier er oprettet i Følgeteksten MIKBAK.

Mængdeangivelse Celletype

Ændre: Oprettelsen af tilgængelige Celletype-angivelser fungerer også på samme måde som ved kodeangivelsen af Udseende - se illustration. De mulige mængdeangivelser af Celletyper er oprettet i Følgeteksten MIKCEL.

Slette en opsætning for et mikroskopiprogram

Selve mikroskopiprogrammet kan ikke slettes. Hvis et mikroskopiprogram slet ikke skal anvendes kan alle angivelser gøres utilgængelige. Hvis det der ønskes er, at alt skal kunne angives (dvs. maskerne er væk), skal man blot sørge for at alle de mulige angivelser er tilgængelige.